Tehnologia care dezvăluie altora emoțiile tale

Descoperirile lui Paul Ekman, profesor emerit în psihologie al UCSF, în domeniul interpretării emoțiilor umane prin analiza micro-expresiilor feței au fost folosite încă din anii ’70. Au fost utilizate de sute de mii de specialiști precum psihologi, polițiști sau analiști de marketing, conform The Wall Street Journal. Au inspirat chiar și serialul de televiziune Lie to me!

Rezultatul principal al activității lui Paul Ekman în domeniul interpretării mișcărilor musculare ale feței a fost realizarea unui ”catalog” cu peste 5000 de micro mișcări faciale și decriptarea emoțiilor disimulate de acestea.

Progresul tehnologiei a dus însă, mai recent, la realizarea unor algoritmi informatici care cu suportul hardware adecvat pot procesa înregistrări video cu mimica feței ale unor subiecți. Beneficiarii acestor tehnologii primesc interpretări complexe ale emoțiilor celor  filmați, într-un mod automatizat.

Am făcut și eu un scurt experiment, pentru a înțelege mai bine cum funcționează un astfel de software. Este vorba de software-ul Emotient Analytic, dezvoltat de către Emotient, pentru care Paul Ekman a oferit consultanță.

Am supus spre analiză acestui cititor de mimică a feței un scurt video cu mine în timp ce citeam câteva știri (îmi provoacă de obicei o gamă de emoții variate, chiar dacă nu întotdeauna intense).

raport

Mi-a plăcut faptul că este destul de sensibil la orice fel de mimică (am încercat să fiu destul de puțin expresiv în mișcările feței). A intepretat ca și tristețe expresia mea atunci când citeam un articol despre ceva ce îmi provoacă compasiune, și a sesizat când mă amuza ceva. Gama lui de măsurare acoperă și emoții precum furia, disprețul, dezgustul, frica și surprinderea. Interesant este că poate analiza simultan și grupuri de persoane. Utilizările par numeroase, analiza fidelității interpretărilor o las pe seama celor care se dedică cu rigurozitate acestei activități.

Problema principală pe care o ridică utilizarea acestor tehnologii, pe lângă beneficiile economice, de securitate și științifice aduse, este cea a respectării dreptului la viața privată, în cazul utilizării nereglementate sau abuzive.

Ca și aplicativitate în psihoterapie, mi se pare un instrument util care poate evidenția emoțiile cu scop psiho-educativ pentru persoanele care au dificultăți în sesizarea înțelesului emoțional al mimicii interlocutorului, cum sunt de exemplu persoanele diagnosticate cu autism.